ΝΕΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ
Ποιοι είμαστε; Γιατί "Νέα Ακρόπολη"; Ποιες είναι οι αρχές μας; Δείτε εδώ:

Η μαζικοποίηση της κοινωνίας παρεμποδίζει την εκδήλωση των ανθρώπινων ανησυχιών. Οι άνθρωποι όμως πάντοτε είχαν και συνεχίζουν να έχουν την ανάγκη να εκφράζουν τις επιδιώξεις τους. Αυτή η ανάγκη δικαιολογεί την παρουσία της Νέας Ακρόπολης στην κοινωνία.

Για τον καθηγητή Livraga, ο ξέφρενος ρυθμός των πόλεων, η έλλειψη επαφής με τη φύση, η μηχανοποίηση των σχέσεων και των επικοινωνιών μας, οι εφήμεροι και ωφελιμιστικοί στόχοι, ναρκώνουν την ανθρώπινη ψυχή.

Ετσι, η προσπάθειά του, μέσω της Νέας Ακρόπολης, απέβλεπε στο να βγάλει τον άνθρωπο από τη νάρκη του και να τον ενεργοποιήσει, ώστε να μπορέσει να εκφράσει αυθεντικά τον εσωτερικό του κόσμο. Η σημερινή κατάσταση επιβεβαιώνει την τότε αντίληψή του, γιατί σήμερα, περισσότερο από ποτέ, υπάρχει ανάγκη να πραγματωθούν αυτοί οι στόχοι.

 

1. Ο ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ

Είναι αυτός που ξέρει να αποδίδει το σωστό μέτρο στα ουσιώδη και τα εφήμερα, να διακρίνει το αληθινό από το ψεύτικο και να εναρμονίζει τα εσωτερικά βιώματα με την εξωτερική ζωή. Η φιλοσοφία διευρύνει τις ικανότητες της συνείδησης, επιτρέπει την αυτογνωσία και βελτιώνει την κοινωνική συνύπαρξη.

2. ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

Η αφύπνιση του αυθεντικού ανθρώπου τον ωθεί προς μια νέα δημιουργικότητα, του δίνει αυτοπεποίθηση, εσωτερική δύναμη και αυτοκυριαρχία. Τον βοηθά να προσαρμόζεται στις δυσκολίες και να αξιοποιεί τις ευκαιρίες της ζωής.

3. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ

Είναι ανάγκη να περάσουμε από μια κομφορμιστική και ευμετάβλητη κουλτούρα, σε μια δυναμική εφαρμογή, με οράματα για τις ουσιαστικές αξίες της φιλοσοφίας, των επιστημών και των τεχνών.

 

ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

Η συγκέντρωση ανθρώπων απο όλες τις πίστεις, τις φυλές και τις κοινωνικές προελεύσεις, γύρω από ένα ιδεώδες παγκόσμιας αδελφοσύνης.

Η αφύπνιση μιας ολιστικής αντίληψης, μέσα από τη συγκριτική μελέτη της Φιλοσοφίας, των Θρησκειών, των Επιστημών και των Τεχνών.

Η ανάπτυξη των ικανοτήτων του ατόμου, ώστε να μπορεί να ενταχθεί στη Φύση και να ζήσει σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά της δικής του προσωπικότητας.

 

Η Νέα Ακρόπολη πρεσβεύει αρχές ένωσης και συναδελφοσύνης, που εμπνέονται από φιλοσοφικά ρεύματα, όπως ο Πυθαγορισμός, ο Νεο-Πλατωνισμός, η Θεοσοφία κ.λπ., που στην εποχή τους έδωσαν ουσιαστική ώθηση στον Πολιτισμό.

I. ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣΥΝΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

Ενωση πέρα από τις διαφορές. Μια ένωση στην οποία ο άνθρωπος σέβεται τις διαφορετικές ταυτότητες και παραδόσεις, ενώ ταυτόχρονα αισθάνεται πολίτης του κόσμου.

 

II. ΣΥΜΒΙΩΣΗ ΛΑΩΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ

Η εφαρμογή της Ανεκτικότητας, μέσω της ολιστικής κουλτούρας,επιτρέπει το συσχετισμό όλων των πεδίων της δημιουργικότητας και της σκέψης. Αυτός ο συσχετισμός μετατρέπει πράγματα που αρχικά φαίνονται αντίθετα, σε συμβατά και συμπληρωματικά. Εναρμονίζει ανθρώπους, νέες και διαφορετικές ιδέες και συναισθήματα, μέσα σε μια πιο ανοικτή, πλουραλιστική και ελεύθερη κοινωνία.

 

III. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ

Ο Ανθρωπος αποτελεί μέρος της Φύσης. Διαθέτει ένα δυναμικό που ο ίδιος δε γνωρίζει. Οι δυνατότητες ανάπτυξής του είναι σχεδόν άπειρες.